18
september
2017
|
17:49
Europe/Amsterdam

Ontdek DE ELEGANTIE VAN SCHARLOO, die terug is van weggeweest

Samenvatting

Willemstad staat sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, vanwege de bijzondere mix van culturen die je terugziet in elk van de vier wijken waar het centrum in is opgedeeld: Punda, Pietermaai, Scharloo en Otrobanda. Omdat de kleurrijke hoofdstad van Curaçao inmiddels twintig jaar is opgenomen als werelderfgoed, lichten we elke maand een ander stadsdeel uit. Deze maand Scharloo, waar vroeger de allerrijksten woonden.

In Scharloo bouwden de rijke kooplieden van Curaçao in de jaren 1800 hun elegante huizen in Zuid-Europese stijl, maar in Antilliaanse kleuren. De architectuur van deze herenhuizen is verfijnder dan de Nederlandse herenhuizen in Punda; de constructies zijn ingewikkelder en er wordt meer gebruik gemaakt van versieringen aan en in de huizen. Typerend voor de stijl van Scharloo is de patio naar Spaans voorbeeld. Tegen de jaren vijftig van de 20e eeuw verlieten de welgestelden echter hun statige herenhuizen en verhuisden naar de moderne buitenwijken. Dat was het moment dat de huizen snel achteruit gingen en in verval raakten.

Na een tijd van armoede en criminaliteit, is Scharloo nu weer aan het opbloeien. Hier vind je nog steeds de mooiste herenhuizen van Willemstad. Zelfs de villa’s die in verval zijn geraakt, zien er nog prachtig uit. Bovendien worden er vele huizen gerestaureerd, bijvoorbeeld tot boetiekhotels. Inmiddels zijn de herenhuizen ook veelal in gebruik als kantoren en overheidsinstellingen, waarbij de mooie gevels in tact worden gehouden als een herinnering aan de glorie en elegantie die er bestond.

Een deel van de prachtige panden – vervallen of niet – is voorzien van muurschilderingen in de typische kleuren van Curaçao en van kunst: Street Art Skalo. Met dit kleurrijke project stimuleert Curaçao dat Scharloo weer veilig en levendig wordt. Daarom is de wijk verkozen als creative capital. Dat moet de leefbaarheid verbeteren voor zowel bewoners als toeristen.

Wil je de street art in Scharloo met eigen ogen bewonderen? Dat kan dan het beste met een gids zodat je de leuke achtergrondverhalen hoort. Via Art Walks Curaçao boek je de Skálo Art Tour, waarbij een lokale artiest je een uur lang op een relaxed tempo meeneemt door Scharloo en Fleur-de-Marie. Lees ook de tips van Bonnie Dubois (van Onehandinmypocket.nl) om deze buurt te verkennen.